Hyvä tietää!Kaikki artikkelit

Runebergin päivä - Runebergin kakku

Johan Ludvig Runeberg (5. helmikuuta 1804, Pietarsaari – 6. toukokuuta 1877, Porvoo) on Suomen kansallisrunoilija.

Runebergin muistoa kunnioittamaan perustettiin vuonna 1885 Svenska litteratursällskapet i Finland. Seura jakaa vuosittain kirjallisuuspalkintoja sekä kaunokirjallisuudelle että tieteelliselle kirjallisuudelle runsaat 600 000 euroa palkintoina, stipendeinä ja avustuksina.

Runebergillä on patsaat Helsingissä ja Porvoossa. Niiden veistäjä on hänen poikansa Walter Runeberg, joka on tunnetuimpia kuvanveistäjiämme. Runebergin koti Porvoossa on nykyään museona. Myös Pietarsaaressa sijaitseva Runebergin syntymäkoti on museona.

Runebergintorttu

Runebergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu noin sadan gramman painoinen lieriömäinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan ympäröimänä. Leivos on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan, jonka kerrotaan mielellään nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera. Runebergintorttuja syödään lähinnä Suomessa erityisesti tammikuun alusta Runebergin päivän (5. helmikuuta) tienoille.

Historia
Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia.
Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta.

Lähde: Wikipedia

Runebergin kakku

Suomi_juhla_Runeberg

Ainekset 10 annosta

margariinia - 200 g
sokeria - 2 dl
kananmunaa - 2
vehnäjauhoja - 3 dl
keksin- tai piparinmuruja - 2 dl
korppujauhoja - 1 dl
leiinjauhetta - 2 tl
manteliaromia tai 1 tl kardemummaa - 0,5 tl
maitoa tai omenamehua - 1,5 dl

Kostutus:
vettä - 1 dl
manteliaromia tai 2 rkl punssia - 0,5 tl

Pinnalle:
vadelmahilloa 1 - 2 dl

Kuorrutus:
tomusokeria - 1 dl
vettä - 0,5 rkl

Ohjeet
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen, samalla vatkaten. Yhdistä kuivat aineet toisessa kulhossa ja lisää taikinaan. Mausta taikina manteliaromilla tai kardemummalla. Sekoita neste taikinaan viimeisenä. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kostuta jäähtynyt kakku veteen sekoitetulla manteliaromilla tai punssilla ja levitä pinnalle vadelmahilloa. Anna maustua. Sekoita tomusokerista ja vedestä tahna koristelua varten. Siirrä kuorrutusseos pieneen muovipussiin, leikkaa yhteen kulmaan pieni reikä ja pursota koristekuvioita kakun pinnalle.

Teksti:
Kuvat: Timo Viljakainen, Margareta Nygård

Palaute

Ylös