Hyvä tietää!Kaikki artikkelit

Lemmikin hyvinvointi

Kevät herättää puutiaiset

Keväällä jo ensimmäisten  ruohonkorsien puskiessa lumipeitteen läpi,  alkavat puutiaiset,  eli kansankielellä tutummin punkit, heräillä eteläisemmässä osassa maata.

Suomessa luonnossa elävä puutiainen on  lajinimeltään lxodes Ricinus.  Koira ja kissa ovat puutiaisille mitä mainioin apu leviämiseen. Sen vuoksi puutiaiskaudella lemmikkien huolellinen tarkistus ulkoilun jälkeen olisi tärkeää.

Borrelioosi ja anaplasmoosi ovat yleisimmät punkkien tartuttamat taudit, jotka tarttuvat yleensä vasta noin kaksi päivää kiinnittyneenä olleesta puutiaisesta. Tapoja ehkäistä puutiaisten levittämiä tauteja on lemmikeille useita. Alueilla,  joissa punkin levinneisyys on suuri, on syytä harkita koiran rokottamista borrelioosia vastaan. Apteekeista ilman reseptiä saa iholle paikallisesti laitettavia valeluliuoksia, sumutteita ja pantoja.

Valmisteissa on eroja vaikutuksen suhteen: osa katkottaa puutiaiset ja osa tappaa ne. Karkottavat valmisteet käyvät vain koirille ja ne ovat myrkyllisiä kissoille. Jos siis kotona on sekä koira että kissa, on turvallista valita molemmille sopiva tuote, sillä myrkyllinen aine voi joutua eläimestä toiseen kosketuksen tai nuolemisen välityksellä. Valmisteen valinnassa on hyvä ottaa huomioon myös lapset. Punkkipannoissa lääkeainetta vapautuu tasaisesti ja itse pantaan koskemista tulisi välttää. Siksi lapsiperheiden koirille pantaa tai valeliuosta ei voi suositella, koska muun muassa leikin aikana kosketuksessa lääkettä voi joutua lapseen. Koirille on uutuutena suun kautta annettava tablettivalmiste, jonka sisältäpäin tuleva vaikutus tappaa punkin, kun se aloittaa ateriansa. Esimerkiksi kerran kuukaudessa annettava makutabletti on hyvä vaihtoehto silloin, kun koira ui paljon ja on läheisessä kosketuksessa lasten ja perheen muiden lemmikien kanssa, koska koiran iholta ei irtoa mitään lääkettä ympäristöön. Apua suojan valintaan saa apteekista ja eläinlääkäriltä.

Madotus kahdesti vuodessa

Ulostetutkimuksella voi kartoittaa matotilanteen, jolloin turhat lääkitykset eivät lisää lääkkeille vastustuskykyisten matokantojen syntymistä. Jos tutkimusta ei ole tehty, suositellaan matolääkitys annettavaksi kaksi kertaa vuodessa.

Madotuksen tarvitsevat aina:

• hiirestävät kissat (2 kk:n välein)
• pennut
• tiineet lemmikit
• metsästävät koirat
• ulkomaolle matlaavat määräysten mukaan
• ennen rokotusta

Teksti: ELK Sanna Pasma ja Anne Stolt

Palaute

Ylös