Hyvä tietää!Kaikki artikkelit

Joulun vietto mökillä

Suomalainen joulu on runsaat jouluruuat, omatekoiset joulukoristeet ja joulu sauna. Joulu on hyvä aikaa viettää mökillä perheen tai ystävien kanssa. Ollessaan mökillä voi käydä pilkillä, jos on järvi lähellä. Voi tehdä lumienkeleitä, käydä lapsien kanssa laskemassa pulkalla, leipoa ja askarrella erilaisia joulukoristeita, joita voi käyttää vaikkapa mökin koristeluun.  Mökillä on myös mahdollisuus nauttia grilliruokia.

Joulun perinneruoka on kinkku, erilaiset laatikot kuten porkkana-, lanttu-, peruna- ja nykypäivänä bataattilaatikko, ostettuna tai itse valmistettuna. Joulupöytään kuuluu rosolli, karjalanpaisti, kalkkuna ja erilaiset kalaruuat, esimerkiksi graavilohi, kylmäsavustettu lohi, lipeäkala tai muita kala herkkuja. Riisipuuro on jouluaaton ruoka, sitä voi maustaa kanelilla tai mantelilla. Jälkiruuaksi jouluna tehdään joulutorttuja, piparkakkuja tai piparkakkutaloja. Suomessa glögi on joulujuoma jonka voi nauttia kylmänä tai kuumana, haluttaessa voit lisätä rusinoita ja pähkinöitä juomaan.

Kuusen koristelu on tärkeä osa joulusta. Aikoinaan joulukuusi koristeltiin kynttilöillä, erilaisilla olkikoristeilla, piparkakuilla ja paperiketjuilla. Nämä koristeet sopivat hyvin mökkikoristeluun, koska ne voi askarrella itse. Nykyään kuusenkoristeet on sähkö- ja led-kynttilöitä, värikkäät nauhat ja pallot. Puun latvaan sijoitetaan usein tähti. Luontoa säästääkseen jotkut voivat joulukuusen hankkimisen sijaista valita pihalta tai lähimetsästä puun ja koristella sen talven eläimille. Oksille ripustetaan talipalloja.  

Joulusaunassa käyminen on vanha ja edelleen yleinen tapa. Se oli muinaisille suomalaisille joulunvieton tärkein tapahtuma, johon valmistauduttiin hartaudella ja huolella. Saunan lämmitys aloitettiin ajoissa, usein jo edellisenä yönä, jotta kaikki ehtivät saunoa valoisana aikana.  Joulusaunomisessa on usein tapana vilvoitella painumalla lumihankeen pyörimään ja kierimään, jos varaat mökin järvenrannalta voit myös käydä avantouinnissa.

 Monet suomalaiset viettävät talven lomat rinteessä, miksi ei jouluakin? Voit varata mökin rinteen läheltä, ostaa jouluruuat ja viettää loman vaikka uuden vuoden saakka.  Rinteeseen pääsee isoimmissa laskettelukeskuksissa aattona ja joulupäivänäkin ja tietenkin välipäivinä. Mökkimajoitus mahdollistaa oman jouluaterian kokkailun ja perhehetken laskettelun jälkeen.  Myös rinneravintolat tarjoavat jouluruokaa ja samanhenkistä seuraa muista laskettelijoista. Joulupyhien oleskelu rinteessä kiinnosta varmasti myös kaverijoulua viettäviä seurueita.

Pelaamalla erilaisia pelejä mökillä aikaa kuluu hauskemmin. Esimerkiksi lapset voivat ulkona leikkiä lumessa ja tehdä lumilinnoja, lumiukkoja tai keksiä toisenlaisia lumileikkejä. Kavereiden kanssa on varmasti kiva ottaa ajokilpailu moottorikelkalla, jos sellainen on vuokrattavissa mökin läheisyydessä. Perheen kanssa on mukava olla rauhallisessa tunnelmassa, nauttia yhdessäolosta mökillä ja pelata lautapelejä tai korttipelejä.

Ennen joulua monissa kaupungeissa järjestetään joulumarkkinat. Suosituimmat ovat Vanhan Suurtorin Joulumarkkinat Turussa, Lohjan menneen ajan joulumarkkinat, Porvoon Taidetehtaan Joulumarkkinat ja Joulumarkkinat Jyväskylän Paviljongissa. Joulumarkkinoilla pääset tutustumaan vanhan ajan laadukkaisiin käsityötuotteisiin ja maistuviin herkkuihin.

 

Palaute

Ylös