Hyvä tietää!Kaikki artikkelit

Vietä juhannus vuokramökillä

Juhannukseen kuuluvat koivut, kokko, sauna, hyvä ruoka sekä suloiset juhannustaiat. Yhdessäolon lomassa on kiva pelata erilaisia seurapelejä, ulkona ja sisällä. Tai otettaisiinko sulkapallomatsi? Vai lähdetäänkö veneretkelle? Saunan lauteita myöden siisti koti ja puhtautta tuoksuvat, juuri pestyt matot kutsuvat nauttimaan suven suloisuudesta.


Kesän valoisimpana aikana esi-isämme viettivät säänjumala Ukon juhlaa sadon ja hedelmällisyyden varmistamiseksi. Keskiajalla kirkko omisti Suomessakin kesäkuun 24. paivan Johannes Kastajan syntymäjuhlaksi.
Juhlan nimeksi yleistyi juhannus, joka on Johannes-nimen vanha ääntämismuoto. Ruotsinkielisillä alueilla ja Lounais-Suomessa juhlaa kutsuttiin keskikesaan viittaavalla midsommar-sanalla ja sen suomenkielisillä väännöksillä mittumaarja ja mettumaari.
Juhannuksen liputus alkaa juhannusaattona kello 18.00 ja päättyy juhannuspäivänä eli Suomen lipun päivänä kello 21.00.

JUHANNUSKORISTEISSA NÄKYY alkukesän hurmaava luonnon vehreys. Rakennuksia koristellaan juhannuksena vanhan tavan mukaan sisältä ja ulkoa koivunoksilla. Juhannussaunassa kylvetään uudella, tuoksuvalla vihdalla. Kukkivia pihlajan- ja tuomenoksia, syreeneitä, kieloja ja muita kukkia kerätään коtien kaunistukseksi. Ennen aikaan nuorista koivuista tehtiin myös lehtimajoja pihalle.

PERINTEISET JUHANNUSRUOAT ovat liittyneet karjatalouteen: lehmät ovat alkaneet lypsää paremmin päästyään laitumelle ja on voitu tehdä maitoruokia. Keski-Pohjanmaalla ja muuallakin Pohjois-Suomessa ovat emännät keitelleet tuntikausia punaista juhannusjuustoa, Savossa on tehty maitovellia ja muurinpohjalettuja, Karjalassa piirakoita ja munamaitoa, Hämeessä ja Satakunnassa räiskäleitä ja juustoja. Uudempiin perinneruokiin kuuluvat kalaherkut, juhannuspöytään pyritään saamaan uusia perunoita ja silliä. Jälkiruoaksi tehdään mansikkaherkkuja.
Juhannustaikoja ja uskomuksia lempeen, häihin, naimaonneen ja lapsilykkyyn on valtavasti, uskokoon ken tahtoo. Ehkä tunnetuin on tämä: Kerää kukkakedolta 7 erilaista luonnonkukkaa. Tee niistä kimppu tyynyn alle juhannusaaton ja juhannuspäivän väliseksi yöksi. Silloin unessa näkee tulevan puolison.

Palaute

Ylös