Hyvä tietää!Kaikki artikkelit

Pyöräilykausi

Pyöräilykausi lähtee mukavasti ja turvallisesti liikkeelle huolletulla pyörällä. Renkaat on helppo pumpata itse,ja sisäkumin paikkauskin onnistuu monelta kotikonstein. Pyöräliikkeistä löytyy uusin tekninen osaaminen pyörän huoltamiseen, mutta pyörän voi huoltaa myös itse.

Pyörän huolto on hyvä aloittaa pyörän pesusta. Vanha hammasharja ja rasvanpoistoaine toimivat ketjujen puhdistuksessa, ja muut osat voi pestä sienellä, vanhalla tiskiharjalla ja räteillä. Pesuaineeksi sopii mieto liuotinpesuaine tai astianpesuvesi, ja vesiletku tai kastelukannu ovat hyviä pesuapureita. 

Pesun jälkeen on mukava alkaa huoltaa puhdasta pyörää. Klemetti kehottaa tarkistamaan, että pultit ja mutterit ovat kiinni ja öljytyt ketjut tarpeeksi kireällä, jotta ne eivät tipu kesken matkan.

Myös vanteiden tulee olla suorat, etteivät ne ota jarruihin kiinni. Jarrupalojen kunto ja vaijerien liikkuvuus kannattaa tarkistaa, ja jos renkaat ovat halkeilleet, hapertuneet tai reikäiset, ne on hyvä vaihtaa.

Valo ja heijastimet on myös katsottava kuntoon, vaikka keväällä onkin syys-ja talvikautta enemman luonnonvaloa. Ja huollon lopuksi sitten renkaisiin ilmaa sen verran, että ne painettaessa antavat vähän periksi.

Polkupyörän pystyy siis kotioloissakin huoltamaan pitkälle. Moni haluaa kuitenkin tarkistuttaa pyöränsä ajovalmiuden ammattilaisella.

Polkupyörä kannattaa tuoda pyörähuoltoon esimerkiksi silloin, kun omistaa vaihdepyörän, jota ei ole ennen huoltanut.

Perusteellisen huollon jälkeen onkin sitten huolettomia kilometrejä edessä. Pyörä pitää huolen ajajansa kunnosta, kun ajaja pitää huolen pyöransa kunnosta.

Palaute

Ylös